بازگشایی کارخانه چای تنکابن بعد از 13 سال + تصویر
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا به نقل از ایرنا، رونق چای خارجی ، عدم بسته بندی شکیل و نبود بازاریابی خوب و واردات بی رویه باعث شده تا چای تولید داخل برغم کیفیت مطلوب و طعم طبیعی چندان مورد استقبال بازار نباشد و لذا در سالهای اخیر برخی از اراضی چای کاری شمال کشور به علت عدم سرمایه گذاری مناسب از رده خارج یا تغییر کاربری داده شد.
همپای تولید در مزارع ، صنعت چای ایران برغم قدمت دیرینه ، به قهقرا رفته و در سالهای گذشته بسیاری از واحدهای تولید چایتعطیل شده یا به صورت نیمه تعطیل اداره می شوند.
با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید ، نگاه ها به این صنعت تغییر کرد و تلاش شد تا رونق و شکوفایی از دست رفته سال های گذشته بار دیگر به این صنعت بازگردد.
کارخانه چای روستای شعیب کلایه در سال 1317 با زیربنای دو هزار و 400 متر مربع به منظور تأمین نیاز باغداران چای منطقه و ایجاد اشتغال در سه طبقه احداث شد. از آنجاییکه غرب مازندران و شرق گیلان از اقلیم مناسبی برای تولید چای برخوردار است و بسیاری از باغداران منطقه به تولید این محصول اشتغال داشتند ، احداث چنین کارخانه ای از اهمیت ویژه ای برخوردار بود.
فعالیت این کارخانه که بعد از انقلاب زیر نظر سازمان چای کشور اداره می شد ادامه یافت تا اینکه در سال 1382 به دلیل برخی مشکلات ناشی از سوء مدیریت تعطیل و در سال 1386 به سازمان تعاون و روستایی کشور واگذار شد.
تعطیلی این کارخانه 13 سال به طول انجامید تا اینکه در سال 1395 این کارخانه در کارگروه توسعه بخش کشاورزی استان مازندران به اتحادیه تعاون و روستایی شهرستان رامسر به صورت اجاره 20 ساله واگذار شد.
از ابتدای سال جاری که رهبر فرزانه انقلاب اسلامی آن را اقتصاد مقاومتی ، اقدام و عمل نامگذاری کردند ، مراحل بهینه سازی این کارخانه آغاز شد و در مدت 35 روز به اتمام رسید و در نیمه اول اردیبهشت 95 به بهره برداری مجدد رسید.
بازگشایی این کارخانه خون تازه ای در رگ های مردم زحمتکش این منطقه جاری کرد و موجبات شادمانی و سرور اهالی روستای شعیب کلایه و حومه را فراهم کرد.
یکی از چایکاران روستای شعیب کلایه در این باره گفت : بسیاری از چایکاران این منطقه در زمان تعطیلی این کارخانه ، برگ سبز چایخود را به کارخانه های شهرهای همجوار می بردند و هزینه سنگینی را بابت کرایه حمل و نقل متحمل می شدند و اصلا مقرون به صرفه نبود.
محمد حسن میرزایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، افزود : بسیاری از چایکاران از ادامه این روند ناراضی بودند و قصد داشتند تا باغ های چای خود را به کیوی و مرکبات تغییر دهند اما با بازگشایی این کارخانه ، روحیه کار و تلاش در میان آنها زنده شد و بسیاری از آنها هم اکنون به دنبال افزایش کمی و کیفی برگ سبز چای خود هستند.
این چایکار احداث کارخانه های جدید و یا بازگشایی صنایع تبدیلی نیمه تعطیل و یا تعطیل شده این شهرستان را خواستار شد و اظهار داشت : با راه اندازی این کارخانه ها که مواد اولیه آن از قبیل چای ، کیوی و مرکبات در منطقه تولید می شود ، موجبات اشتغال بسیاری از جوانان خواهد شد و شاهد کاهش بزهکاری ها و ناهنجاری های اجتماعی در منطقه خواهیم بود.
وی خاطر نشان کرد : امروز ایران اسلامی به چنین کارخانه هایی نیاز دارد و باید تلاش کرد تا آنها یکی پس از دیگری بازگشایی شوند تا زمینه رشد و شکوفایی منطقه و کشور فراهم شود.
مدیر کارخانه چای شعیب کلایه نیز در این باره گفت : این کارخانه با ظرفیت 25 تن فعالیت خود را از سر گرفت و هم اکنون 40 کارگر به طور مستقیم و 600 کارگر نیز به طور غیر مستقیم در این بخش فعالیت می کنند.
یزدان نیاستی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، افزود : برای بهسازی این کارخانه پنج میلیارد ریال تسهیلات در نظر گرفته شد اما تا این لحظه این مبلغ را دریافت نکرده ایم و همچنان در انتظار تخصیص آن هستیم.
وی با بیان اینکه این کارخانه نیازمند تجهیزات جدید بویژه در بخش بسته بندی است ، اظهار داشت : با راه اندازی خطوط بسته بندی 20 نفر بر تعداد کارگران این کارخانه افزوده خواهد شد و در زمینه اشتغالزایی به موفقیت های بیشتری دست خواهیم یافت.
نیاستی خاطر نشان کرد : این صنعت سودآوری خوبی دارد به شرط آنکه در زمینه برند سازی ، بسته بندی ، بازار مصرف و جلوگیری از واردات چای خارجی به کشور اقدامات جدی صورت گیرد .
این کارآفرین به تغییر ذائقه مردم در مصرف چای اشاره کرد و بیان داشت : متاسفانه ذائقه ایرانی چای خارجی دارای اسانس و رنگ را به چای داخلی ارگانیک و به دور از افزودنی های مجاز و غیر مجاز ترجیح می دهد و برگرداندن ان بسیار زمانبر خواهد بود.
مدیر کارخانه چای شعیب کلایه به فروش دو تن چای تولیدی این کارخانه اشاره کرد و یادآور شد : تاکنون چای تولیدی این کارخانه به صورت فله ای به فروش رفت و با راه اندازی خطوط بسته بندی در سایه حمایت مسئولان می توانیم تولیدات خود را با نام و برند مشخص و در بسته بندی های مشتری پسند به بازار عرضه نماییم.
رییس سازمان تعاون روستایی کشور پیش از این در آیین راه اندازی این کارخانه ، گفت که در دهه 40 و 50 در این منطقه بیش از 55 هزار تن چای تولید می شد اما اکنون این رقم به 20 هزار تن رسیده و باید تلاش کنیم تا با راه اندازی کارخانه های تعطیل شده، بهبود کیفیت چای و کاهش واردات نیاز کشور را که حدود 120 هزار تن است ، برطرف نماییم.
حسین صفایی افزود : هم اکنون سرانه مصرف چای در دنیا نیم کیلوگرم و در ایران 1.5 کیلوگرم است و با توجه به نیاز کشور و این که غرب مازندران و شرق گیلان تنها نقاط مستعد برای تولید چای است، باید کارخانه های تعطیل شده در این مناطق بار دیگر راه اندازی شود.
وی بر ضرورت توسعه صنایع پائین دستی و بالا دستی کشاورزی تأکید کرد و اظهار داشت : باید در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی ، ظرفیت های بزرگ اقتصادی در کشور ایجاد شود تا با کوچک ترین تنش های بیرونی، اقتصاد کشور با چالش جدی مواجه نشود.
صفایی خاطر نشان کرد : چای تولید داخل به دلیل استفاده نکردن از سموم، کودهای شیمیایی و اسانس، کاملاً ارگانیک است و می توانیم آن را با قیمت های بالا به کشور های دیگر صادر کنیم و ارزآوری خوبی برای کشور در این زمینه داشته باشیم.
قیمت برگ سبز چای در سه سال اخیر در دولت تدبیر و امید نزدیک به 100 درصد افزایش یافته که این امر انگیزهای برای باغدارانچای کشور در جهت تقویت تولید و نیز کیفیت این محصول ایجاد کرده است.
نماینده مردم تنکابن، رامسر و عباس آباد در مجلس شورای اسلامی نیز در این آیین گفت : متأسفانه در حوزه چای، سیاست های غلطی در کشور اعمال و ترویج ناشیانه چایکاری در دولت های گذشته، سبب نابودی این سرمایه ملی شد.
شمس الله شریعت نژاد افزود: با اعمال این سیاست ها در گذشته بود که میزان تولید چای در کشور به 70 هزار تن رسید اما به جای آن که این تولیدات به بازار عرضه شود، در انبارها ماند و نابود شد و در نتیجه، سازمان چای منحل و کارخانه های دولتی فروخته شد.
وی، قاچاق را سمی برای اقتصاد کشور دانست و اظهار کرد : باید جلوی کالاهای قاچاق بویژه چای به داخل کشور گرفته شود.
شریعت نژاد ادامه داد: بزرگ ترین لطف انقلاب و نظام برای مردم منطقه، راه اندازی مجدد این کارخانه بود و باید مورد حمایت قرار گیرد تا چراغ آن برای همیشه روشن بماند.
بر اساس مصوبه شورای اقتصاد ، در سال 95 قیمت خرید برگ سبز چای درجه یک با افزایش 12 درصد به قیمت حدود 2 هزار و 440 تومان و درجه دو با افزایش 13 درصد به هزار و 367 تومان افزایش یافته است.
شهرستان 162 هزار نفری تنکابن در غرب مازندران واقع است.
انتهای پیام/